Abort

Visar provsvaren att fostret har kromosomavvikelser kan du då fortfarande välja om du vill behålla barnet eller inte.


abort

Behålla eller inte?

Ni bör fundera ut i förväg om hur ni vill göra om det visar sig att det finns kromosomförändringar hos fostret. Tänk ut vad ni vill ha informationen till.

Om du vill behålla barnet

Om ni vet att ni vill behålla barnet hur som helst kan ett fostervattenprov göra så att ni är förbereda på ett barn med kromosomförändringar. Detta gör att ni kan ta hand om ert barn på ett bra sätt när det föds.

Om du inte vill behålla barnet

Visar provet att barnet har kromosomavvikelser, och du och din partner beslutar er för att inte behålla barnet kan ni välja att göra en abort. Du kan göra en abort fram tills dess att du är i 18 graviditetsveckan.

I vissa fall får du göra en abort senare men då krävs det att du skickar en ansökan till Socialstyrelsen. Detta får du hjälp med hos en kurator.

Innan ni har passerat vecka 12 kan ni göra abort med hjälp av skrapning. Men har ni passerat vecka 12 är det mer riskfritt att med hjälp av läkemedel sätta igång livmoderns sammandragningar så att kroppen stöter ut fostret. Detta kan göra ont och sker på sjukhus med smärtstillande.